Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontlucht de radiatoren en houd ze stofvrij

sleutel

Waarom de radiatoren ontluchten?

De radiatorsleutel is een must-have in elk huishouden met een centrale verwarming. Gebruik hem één of twee keer per jaar om uw radiatoren te ontluchten. Met het sleuteltje draait u het ventiel van de radiator open en dan kan de overbodige lucht ontsnappen. Zorg ook dat er niet teveel stof in de radiator zit.

Waarom ontstoffen?
Door veel stof in een radiator kan die minder goed werken.
Ook is het niet zo goed voor je gezondheid. Twee redenen dus om die radiator regelmatig te ontstoffen. Er zijn speciale borstels voor.

Effect:

Lucht in de leidingen kan ervoor zorgen je verwarming niet goed opwarmt.

Door het verwijderen van lucht uit het systeem werkt de radiator efficiënter en heeft hij minder energie nodig om de ruimte te verwarmen.

Mogelijke besparing per jaar:  Wij hebben nog geen gegevens over de hoeveelheid gas per jaar die je hiermee kunt besparen.

 Welke soorten zijn er en wat zijn de kosten?

  • Eenvoudige metalen sleuteltjes:
    kosten: 0,60 per stuk bij Eco-Logisch
  • Ook verkrijgbaar met handig opvangbakje
    kosten: 6,75 per stuk bij Eco-Logisch

Voetafdruk/Impact:

  • grondstofverbruik: nihil
  • CO2 effect
  • Levensduur: lang
  • Recyclebaarheid-circulariteit : bij oud ijzer

Zo ontlucht je een radiator van je cv-installatie*
 

(*geldt dus niet voor andere vormen zoals stadsverwarming)

Er zijn twee manieren om te ontluchten:

Methode 1: Van beneden naar boven:

  1. Zet de thermostaat op 15 graden en wacht 15 minuten om de ketel te laten afkoelen
  2. Draai de knoppen van alle radiatoren volledig open.
  3. Na die 15 minuten begin je met ontluchten van de ventielen in de radiatoren. Begin met de radiatoren op de begane grond en werk zo van beneden naar de bovenste verdieping. Zo voorkom je de vorming van luchtbellen.
  4. Hou het doekje onder het ventiel, Draai met het radiatorsleuteltje het ventiel open. De overtollige lucht ontsnapt en als alle lucht eruit is, begint er water uit het ventiel te komen. Dan draai je het ventiel weer dicht.
  5. Doe dit met alle radiatoren. Bent u daarmee klaar bekijk dan het display van de CV-ketel. Kijk hoe hoog de waterdrukstand is. Die moet tussen 1,5 en 2,0 BAR staan. Is de druk lager, dan moet je ook het water van de CV bijvullen ( zie hiervoor ook onderstaande instructie).
  6. Als de druk oké is, is het ontluchten klaar en kun je de thermostaat weer op de gewenste temperatuur zetten.
 

TIP : Vraag de servicemonteur als hij weer langskomt, of de methode in deze video voor jouw cv-installatie de beste is. In onderstaande video zie je een andere methode. Misschien past die beter bij jouw installatie.

 

 

Methode 2: Van boven naar beneden en na het bijvullen:

Sebas neemt tijdens deze video de volgende stappen met je door:

Bijvullen

1. Haal bij een ketel met een analoge drukmeter de stekker van de ketel uit het stopcontact. Heeft de ketel een digitale drukmeter? Zet de ketel dan op stand-by zodat je de druk kunt aflezen.

2. Sluit de vulslang aan op de waterkraan of de vulkraan. Houd de slang met de hand omhoog en laat de slang vollopen. Draai daarna de waterkraan dicht. Houd eventueel een emmer bij de hand om overtollig water op te vangen.

3. Draai de beschermdop van de vulopening open en sluit de met water gevulde vulslang aan op de vulopening. Draai de kraan open van de vulopening

4. Draai de kraan van de vulkraan open. Het water stroomt nu de ketel in en je zal de drukweergave op de display zien oplopen.

5. Wacht tot de display op de cv-ketel aangeeft dat de druk tussen de 1,5 en 2 bar is en sluit vervolgens de vulkraan en vulopening.

6. Maak de vulslang los en laat het overtollige water uit de slang in de emmer lopen.  Vervolgens plaats je de vuldop op de vulopening. Laat de vulslang nooit vastzitten aan de ketel. Dit veroorzaakt storingen en lekkages.

Ontluchten

7. Als wilt ontluchten dan kan je met de sleutel de ontluchting op alle radiatoren kort opendraaien totdat er water uitkomt. Houd voor de zekerheid een vaatdoekje bij de hand om het water op te vangen. Meestal zit er op het hoogste punt van het leidingwerk ook een ontluchting. Deze kan je op dezelfde wijze ontluchten.

8.Controleer of alles goed afgesloten en dichtgedraaid zit. Steek vervolgens de stekker weer in het stopcontact of druk de stand-by schakelaar weer in de AAN stand.

Hopelijk is het allemaal goed gegaan en kan je nu zelf thuis aan de slag. Normaliter doe je dit 1 á 2 keer per jaar. Doe je dit nou vaker? Dan heb je wellicht een lek. Mocht je er toch niet uitkomen zelf, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!